Quantcast
Channel: Piskeriset på eventyr » grød
Viewing all 17 articles
Browse latest View live

Jordbærgrød

$
0
0

jordbærgrød, grød, jordbær, frugtgrød, vanilje, dessertJeg kogte jordbærgrød i går aftes, så den var klar til i dag. Hvis jeg havde vidst, hvor godt det ville smage, havde jeg lavet en meget større portion og spist mig alt for mæt i det – så det var nok meget godt, jeg ikke gjorde det!

Jeg surfede lidt rundt på nettet inden og sjussede mig derefter frem til følgende opskrift.

Jordbærgrød
1 person

200 g frosne jordbær
1 dl vand
2-3 spsk sukker
½ tsk vaniljesukker
1 spsk maizena

Kog jordbær, vand og sukker, indtil jordbærrene er godt møre, og du kan mose dem med en gaffel. Tag lidt af væden fra, ryst den sammen med maizenaen og vaniljesukkeret, og tilsæt det, mens du rører godt rundt i grøden. Servér den lun eller kold med mælk på.

Note: Mmmmmm! Dette blev en mild og god jordbærgrød – slet ikke den mindste smule syrlig, hvilket nok skyldtes, at jeg brugte frosne bær. Jeg bliver simpelthen nødt til at lave jordbærgrød igen til sommer, nu hvor jeg er kommet i tanke om, hvor godt det smager…


Kalv i dild, rødgrød med fløde

$
0
0

Her til aften havde jeg Grith på besøg, og ikke alene var det hyggeligt at skulle mødes – jeg fik en oplagt chance til at få afprøvet endnu et par danske retter, og så havde vi også aftalt, at hun skulle lære mig et par tricks eller to omkring kagedekoration. Jeg har nemlig flere gange set vildt imponerende ting på hendes blog, så da vi havde mulighed for at mødes, kunne vi lige så godt drage nytte af hinandens kundskaber.

Jeg havde valgt at lave kalv i dild, hvor jeg havde set på en opskrift i ‘Mormors mad’. Jeg ændrede lidt på blandingsforholdene, og så brugte jeg en rest kaffefløde i stedet for piskefløde. Desuden ændrede jeg på udvalget af friske krydderurter, da jeg ikke havde voldsomt mange af dem, der blev foreslået i bogen.

Til dessert stod den på Den Danske Nationaldessert over dem alle – rødgrød med fløde! Jeg tjekkede for nylig med min mor, og jo jeg har fået det som barn. Jeg kunne dog bedre huske rabarbergrød og jordbærgrød, så det var en god mulighed for lige at genopfriske, hvordan nationalretten smager. Der er et utal af måder at lave den på – især er der forskel på hvilken type bær, man skal bruge – og jeg endte med at bruge en opskrift fra divxit.dk, hvor jeg præciserede hvilke bær, jeg brugte.

Kalv i dild
kalv i dild, oksebov, dild, laurbærblade, fløde3 personer

400 g oksebov
1 bundt dild
salt og peber
en håndfuld frisk persille
4 laurbærblade
1 dl fløde
1 tsk majsstivelse

Skær kødet ud i mindre stykker – jeg valgte at skære det i små skiver, men du kan også skære det i tern, hvis du foretrækker det. Hæld så meget vand i en gryde, at det vil kunne dække kødet, tilsæt lidt salt og lad det koge op. Tilsæt derefter kødet, peber, persille, laurbærblade og stænglerne fra dilden – dildbladene gemmer du til senere. Skum grundigt, skru ned til jævn varme, og lad det simre, til kødet er rigtig mørt – det kan tage mellem tre kvarter og 1½ time alt efter udskæringen. I mit tilfælde tog det 45 minutter. Tag kødet op og lad suppen koge godt ind. Hæld det gennem en si og op i en skål og tag derefter to dl af suppen, som du hælder tilbage i gryden. Rør majsstivelsen ud i fløden og pisk det i suppen. Lad det kogle nogle minutter.

Tilsæt atter kødet, så det varmes op i saucen. Smag det til med salt og peber og tilsæt hakket dild lige inden serveringen.

Note: Retten blev serveret med kartofler og kogte bønner, og det smagte ganske fint. Heldigvis var der lidt mere smag i dilden, end jeg frygtede, men igen – det er en ret, som er ret mild i smagen, så principielt set burde den ikke kunne skræmme så mange.

Rødgrød med fløde 
4 personerrødgrød med fløde, hindbær, jordbær, ribs, grød, frugtgrød, dessert, dessertgrød

3 dl hindbær
2 dl jordbær
2 dl ribs
5 dl vand
1 dl sukker
2½ spsk. kartoffelmel

Skær jordbærrene i mindre stykker, hvis du bruger friske bær – ellers put blot alle bær i en gryde sammen med vandet. Når det begynder at koge, tilsætter du sukkeret og rører godt rundt. Lad det koge ved svag til middelvarme, indtil de er møre – det tager fem til ti minutter. Rør kartoffelmelet ud i lidt koldt vand. Tag gryden fra varmen og tilsæt jævningen under omrøring. Grøden må ikke opvarmes, når først jævningen er kommet i. Kom grøden i en skål og sæt den i køleskabet, til den er kold.

Note: Nu har jeg intet problem med at gøre småblasfemiske ting, så jeg spiste grøden med letmælk til, mens de andre brugte fløde. Det er en god og let grød – dejlig frisk og sommerlig – så hvis du ikke har prøvet rødgrød før, så skal du bestemt unde dig selv det.

Efter spisningen kastede Grith sig ud i at lære mig, hvordan man laver roser, og jeg forsøgte efter bedste evne at gøre, som jeg fik besked på. Det er lidt af et pillearbejde, men ganske hyggeligt, og hun var god til at forklare undervejs. Jeg endte tilmed med et resultat, jeg er godt tilfreds med.

LCHF-morgenmad

$
0
0

morgenmad, bacon og æg, røræg, lchfUnder LCHF-benspændet har jeg først og fremmest spist græsk yoghurt med forskellige slags toppings, men der har også været plads til andre slags morgenmad. En søndag forkælede jeg således gemalen (og mig selv) med stegt bacon, røræg, stegte portobello-svampe og små fine tomater. Jeg er normalt ikke så meget til den slags morgenmad, men det var nu rart med lidt variation.

morgenmad, kernebrød, lchf, ost, ostemad, marmelade, rabarbermarmeladeDet LCHF-venlige kernebrød blev selvfølgelig også brugt til morgenmad flere dage, og da ost er en af de ting, du gerne må spise en del af, hvis du følger LCHF-principperne, så skulle jeg selvfølgelig have en mad med blåskimmelost og den stevia-sødede rabarbermarmelade.

chiagrød, grød, chiafrø, morgenmad, lchf, sukkerfriChiagrød er en af klassikerne inden for LCHF-morgenmad, men jeg må indrømme, at det var lidt for sødt og fedt til mig. Du tager 2½ spsk chiafrø, som du rører med en smule vaniljekorn og 1½ dl kokosmælk, og så lader du det trække natten over. Derefter drysser du lidt friske bær – eller jordbær kogt med en smule stevia – oven på.

morgenmad, græsk yoghurt, blåbær, lchf, sukkerfriMen ellers spiste jeg som sagt en del græsk yoghurt med friske bær…

morgenmad, græsk yoghurt, jordbær, lchf, sukkerfri, kokosflager… eventuelt kombineret med ristede kokosflager….

morgenmad, granola, lchf, græsk yoghurt, sukkerfri, nødder, nøddetopping… eller med den gode granola, som gemalen lavede.

Powergrød med rosiner, kokos og nødder

$
0
0

powergrød, grød, morgenmad, havregryn, hørfrø, græskarkerner, solsikkekerner, mandler, kokosmel, rosiner

Powergrød med rosiner, kokos og nødder
3 personer

2½ dl havregryn
1 spsk hørfrø
1 spsk græskarkerner
1 spsk solsikkekerner
3 spsk mandler
2 spsk kokosmel
3 spsk rosiner
6 dl vand

Ved serveringen:
½-1 tsk revet citronskal
frugt til serveringen
evt. kanelsukker

Bland alle de tørre ingredienser i en gryde. Tilsæt vand og bring det i kog under omrøring. Lad det koge i 3-4 minutter ved svag varme.

Bland det revne citronskal i grøden og fordel den i skåle. Skær frugt i mindre stykker og put det på grøden – evt. sammen med kanelsukker.

Note: Fin og ret mættende grød. En anden gang vil jeg nok hakke mandlerne i lidt mindre stykker, men ellers er det en hurtig og let måde at lave varm morgenmad på.

Jul, grød og appelsinlikør

$
0
0

julesokkerDagen efter dagen… det var en dejlig juleaften i går, hvor vi fik slappet af, hygget, spist god mad og åbnet en masse skønne gaver. Om eftermiddagen holdt vi jul med yndlingsnevøen, og jeg fik tumlet så meget rundt med ham, at jeg ikke savnede den manglende træning om formiddagen.

Da han havde fået risengrød, var det sengetid for ham – og tid til aftensmad for os andre. Julen blev holdt hos svigerforældrene, og det var første gang, jeg prøvede det, men det var rigtig hyggeligt. Jeg fik tilmed en mandelgave af Julemanden – som havde været så betænksom at købe ‘Køkkenrevolution på høje hæle’ til mig, hehe!

Jeg et par af gaverne til svigerfamilien var hjemmelavede, og udover flere af de sylteprodukter, jeg har lavet i løbet af december, havde jeg også medbragt en appelsinlikør til svigerforældrene. Opskriften havde jeg set på Jubiis madforum.

Appelsinlikør
1 glasappelsinlikør, likør, appelsiner, sukkerknalder, kaffebønner, vodka

1 økologisk appelsin
40 sukkerknalder
40 kaffebønner
vodka

Stik appelsinen 40 gange med en gaffel og læg den i et sylteglas sammen med 40 sukkerknalder og 40 kaffebønner. Hæld vodka over, så det dækker, og lad det stå i 40 dage, inden du åbner glasset.

Du kan både bruge selve likøren men også appelsinen, som kan skæres i mindre tern eller både og bruges til is, i kager eller lignende.

Note: Vi har ikke sukkerknalder, så jeg forsøgte at ramme samme mængde med teskeer. Vi har også selv et glas stående, og jeg glæder mig til at prøve den!

Som sidste krølle på halen får I også opskriften på den grød, jeg spiste juleaftensmorgen – og som mættede så godt, at jeg ikke behøvede at spise frokost (men jeg kom også til at lave en halvstor portion, og der er gods i denne grød!). Jeg havde set metoden på Politikens hjemmeside og havde diktet lidt videre på ingredienserne.

Julegrød

havregrynjulegrød, grød, havregryn, morgenmad, kokosmel, honning, nødder, hasselnødder, pecannødder, banan, kanel
kogende vand
lidt salt
kokosmel
blomsterhonning
hakkede nødder – jeg brugte hasselnødder og pecannødder
1 banan
kanel

Hæld havregryn i en skål – du må max fylde den halvt op. Hæld lidt salt samt kogende vand over og rør rundt. Stil en skål eller låg på skålen og lad grøden trække i fem minutter. Snit bananen i skiver og hak nødderne. Hæld det over grøden, når de fem minutter er gået, og tilføj lidt blomsterhonning samt kokosmel. Slut af med kanel for julefredens skyld.

Note: Superlet og superlækker måde at få grød på – det må jeg helt sikkert prøve at gøre igen en anden gang.

Januar: Grød

$
0
0

Denne måneds tema bliver grød! Derfor lyder januars benspænd således:

“Lav forskellige slags grød mindst to gange om ugen”

Jeg har ikke fastlagt alle temaer endnu, så hvis du vil vide mere om, hvad jeg mener med ‘benspænd’ eller har en idé til et månedstema, så se mere her.

Første forsøg blev boghvedegrød. Jeg fandt en opskrift på gamledanskeopskrifter.dk, som jeg næsten fulgte. I den originale bruges der sødmælk, men jeg ‘kom til’ at købe skummetmælk. Jeg fik først puttet lidt blomsterhonning på, da jeg tog billedet, men jeg så, at flere opskrifter anbefalede mørk sirup, så det tog jeg også lidt af efter fotograferingen – elsker mørk sirup!

Boghvedegrød
1 person
boghvedegrød, grød, boghvedegryn, mælk, morgenmad
4 dl mælk
50 g boghvedegryn
lidt salt

Få mælken langsomt i kog og hæld boghvedegrynene i. Lad det koge ved svag varme under låg og rør ofte i det. Det er klar efter 15-30 minutter.

Note: Grøden smager ikke af så meget, og portionen er ikke så stor, men med lidt mørk sirup går det an. Den vil nok også fungere fint med lidt frugtmos til. Alt i alt en ret harmløs grød, som de fleste bør kunne spise.

Se de forskellige typer grød, jeg lavede i denne måned

Risengrød med kokosmælk og morgengrød med appelsinskal

$
0
0

risengrød, grød, morgenmad, dessert, kokosmælk, grødrisJeg er ikke den eneste, der har lavet nytårsforsætter. Da jeg var til træning her til formiddag, var der sort af mennesker, som ville meldes ind! Nu er der tradition for, at der er mange i centret i januar måned, men de to foregående år var der ikke nogen forskel, så jeg tænkte, at nu er markedet åbenbart mættet. Men nej – der var rigtig mange i kø, så det bliver spændende at se, om det er til at komme frem i januar og februar måned i år. I et par indstillede jeg nærmest træningen i januar måned, fordi der var så proppet i centret, men det plejer at blive væsentligt bedre i midten af februar, når mange skærer ned på besøgsfrekvensen – eller helt dropper det…

Hvis du har svært ved at holde nytårsforsætter, så læs her en række gode råd til, hvordan du får din vilje og får gjort det, du har lovet dig selv.

Men apropos nytårsforsætter så har jeg fået grød både i går og i dag. I går stod den på risengrød, som jeg ellers ikke kan lide. Folk kigger som regel underligt på mig (mere end de plejer), for det er ikke helt almindeligt at sige nej tak til risengrød. Men jeg har aldrig kunnet lide det, og det kan godt irritere mig, for det er let og billig aftensmad, som har sådan et hyggeligt skær over sig. Forleden fandt jeg en opskrift på risengrød med kokosmælk på Alletiders Kogebog, og det var tilpas anderledes til, at jeg godt ville give risengrød endnu et forsøg.

Risengrød med kokosmælk
3 personer

1 dåse kokosmælk
7 dl vand
170 g grødris
½ tsk fint salt

Kokosmælk og vand bringes i kog. Grødris tilsættes og koges ved lav varme i lidt over en halv time, til risene lige netop er møre. Sørg for at røre jævnligt. Smag grøden til med salt og servér den, sådan som du bedst kan lide risengrød (kanel/sukker/smør).

Note: Da jeg prøvesmagte på risene, var der lidt kokossmag over dem, men til selve måltidet var det stort set forsvundet. Til gengæld var der ikke den der lidt klæge, fede mælkesmag, som jeg ikke er så vild med ved risengrød. Jeg hældte lidt mørk sirup samt kanel på, og det fungerede ok. Det bliver dog aldrig min hofret, men når det nu skal være, så kan jeg bedre lide denne version af risengrød. Den er i øvrigt ideel til mælkeallergikere.

Morgengrød med appelsinskal

morgengrød, grød, havregryn, appelsiner, hasselnødder, rosiner, nødder, kanelHer til morgen ville jeg have grød, så jeg hældte havregryn i en skål samt to spsk tørrede appelskal. Derpå kom der en god sjat kogende vand i, så det mere end dækkede, og jeg satte en tallerken oven på skålen, så havregrynene kunne trække det varme vand til sig i fem minutter.

Grøden blev rørt med en lille bitte smule salt samt to spsk hvedklid og toppet med hakkede hasselnødder, lidt blomsterhonning, rosiner samt kanel. Mmm!

Speltgrød med granatæble

$
0
0

I dag ville jeg opfinde en ny grød og tilmed en solid én af slagsen, eftersom jeg ville putte hele speltkerner i. Jeg havde også et granatæble, der trængte til at blive brugt, og lige pludselig havde jeg en velsmagende og ret mættende grød! Så mættende, at jeg vil anbefale dig at lave en lidt mindre portion end jeg gjorde, for den var lidt for stor. Du kan også udelade rørsukkeret eller siruppen, for jeg opdagede, at kernerne var søde nok, så du behøver ikke begge sødestoffer – altså med mindre du er en lille sukkergris :-)

Speltgrød med granatæble
1 portion og lidt til speltgrød, grød, morgenmad, spelt, havregryn, granatæble, granatæblesirup

1 dl spelt
1½ dl havregryn
½ granatæble
en lille smule salt
1 tsk rørsukker
1 tsk granatæblesirup

Kom speltkernerne i en skål og hæld kogende vand over – der skal være, så kernerne har godt med væde at suge af. Lad det stå i en time. Hæld overskydende vand fra, tilsæt havregryn og hæld atter kogende vand over. Læg et låg over skålen og lad det stå i fem minutter, inden du hælder overskydende vand fra og rører rundt i grøden. Tilsæt lidt salt.

Strø rørsukker på eller dryp granatæblesirup over grøden. Halvér granatæblet og bank på ydersiden af den ene halvdel med en spiseske – det løsner kernerne, og du behøver ikke stå og bøvle med at få dem fri af den hvide hinde, der smager bittert. Drys granatæblekernerne over grøden og nyd den!


Grød med rugflager og abrikoskompot, hindbærsmoothie, mangodressing

$
0
0

grød med rugflager, grød, rugflager, morgenmad, havregryn, abrikoser, appelsiner, rørsukkerJeg er glad for, at jeg ikke havde ambitioner om at nå en masse i dag, for de mørkegrå skyer udenfor sugede godt nok al energi ud af dagen! Men vores planer omhandlede først og fremmest indendørs hygge, og så nåede jeg et par småting i køkkenet. Lige nu har jeg mest af følelsen af blot at vente på den 29., hvor vi får nøglerne til huset – men så får jeg til gengæld også ret travlt, så der er sådan lidt stilhed før stormen…

Grødopskriften fik jeg ideen til, da jeg på et tidspunkt så en opskrift på abrikoskompot på Arlas hjemmeside, mens dressingen er inspireret af en opskrift, jeg så hos Newyorkerbyheart på et tidspunkt.

Grød med rugflager og abrikoskompot
2-3 personer

2 dl rugflager
2 dl havregryn
ca. 6 dl vand
lidt salt

Abrikoskompot:
80 g abrikoser
1 appelsin
1 spsk rørsukker

Snit abrikoserne i strimler og put dem i en gryde. Riv skrællen af en halv appelsin – gerne med et juliennejern – og hæld det op i gryden sammen med saften fra hele appelsinen. Tilføj rørsukkeret og lad det koge under låg i 5-10 minutter.

Kog en grød af rugflager, havregryn og vand – det skal have ca. fem minutter, når det først koger – og hæld det derpå i en skål. Strø evt. lidt sukker på – jeg har noget sukker, der er blandet med lidt brændt kanel, som jeg brugte – og put abrikoskompot oven på.

Note: Den smagte godt, men jeg bliver ved med at glemme, hvor meget grød mætter, så portionen var lige lovlig stor til os to.

Mangodressing
4 personermangodressing, mango, sød chilisauce, risvinseddike, hvidløg

1 frisk mango
0,25 dl sød chilisauce
0,25 dl risvinseddike
1 tsk sukker
1 fed hvidløg
lidt salt og peber

Fjern sten og skal fra mangoen og blend frugtkødet sammen med resten af ingredienserne.

Note: Meget cremet og delikat dressing. Den er rimelig mild i smagen, så du kan sagtens eksperimentere med at gøre den stærkere.

Hindbær-smoothie med pecannødder
2 glashindbærsmoothie, smoothie, hindbær, yoghurt naturel, pecannødder, appelsiner, vaniljesukker, vanilje, blomsterhonning

200 g frosne hindbær
3 dl yoghurt naturel
10 pecannødder
saften fra en appelsin
1 tsk vaniljesukker
1 spsk blomsterhonning

Ingredienserne blendes.

Note: Det er en af de mere syrlige smoothies – du kan selvfølgelig tilføje mere honning, hvis du vil have den sødere.

 

 

Rabarbergrød

$
0
0

Noget af det, jeg har glædet mig mest til ved at vælge grød som månedens benspænd har været muligheden for at få frugtgrød! Det fik jeg meget som barn, og jeg elskede det! Desværre har jeg stort set ikke fået det gennem de seneste ti år, for gemalen er alt andet end begejstret for det, og så har det ikke rigtig været på menuen. Men i aften er jeg alene hjemme, og så var der ingen undskyldning – der skulle koges rabarbergrød!

Jeg har i øvrigt lidt et traume på det punkt, for da jeg var barn, ville jeg på et tidspunkt prøve at lave rabarbergrød, men fik brugt for meget stivelse (tror vi lavede det med husblas dengang), så det blev til en hård gelé. Og det blev jeg drillet med, så det havde jeg sjovt nok ikke lyst til at lave igen lige med det første…

Jeg surfede lidt rundt på nettet og så, at mange opskrifter indeholdt maizena, så det brugte jeg også i dette eksperiment. Det gjorde dog grøden lidt mere ‘mælket’ i udseendet, hvilket jeg ikke er vant til, men det smagte fint, og nu har jeg ‘desværre’ en portion i overskud, som skal i køleskab og nydes en af de nærmeste dage…

Rabarbergrød
2 personerrabarbergrød, grød, dessert, rabarber, vanilje, rørsukker, vaniljesukker, maizena

380 g frossen rabarber i mindre stykker
2 dl vand
3 spsk rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1½ spsk maizena

Rabarber koges i en gryde sammen med vandet. Når det er blevet en lind masse, smages grøden til med de to typer sukker. Maizena røres/rystes sammen med en sjat vand og røres i grøden. Kan spises lun eller kold med mælk eller i mit tilfælde – yoghurt naturel.

Note: Den var lidt mere syrlig og ‘cremet’ i smagen, end jeg husker rabarbergrød fra min barndom, men ellers var den ganske fin. Måske jeg vil eksperimentere videre med dette koncept til foråret, når der er friske rabarber igen.

Sagogrød og fuldkornsboller med græskarkerner

$
0
0

Jeg havde lidt travlt her til morgen, for jeg skulle både nå et grødeksperiment samt at bage frokostboller, som skulle med til rollespilshyggen. Jeg har mange gange set de små pakker med sagogryn i supermarkederne, og de ser jo meget kære ud, når de med deres 250 gram står ved siden af 1- og 2-kilos melposerne. Mit kendskab til sagogryn har dog været ret begrænset – jeg smagte sagosuppe for et par år siden, men det er også sådan cirka det.

Jeg mente dog at have set, at man kunne lave grød af det, så det ville jeg prøve. Det endte dog med at blive så sødt, at min mave ikke mente, det var et ordentligt morgenmåltid, men mon ikke jeg kan lege lidt videre med det en anden dag, for det er et sjovt produkt. Jeg brugte bananstykker til grøden, men jeg tror, at syrlige bær vil være en bedre kombination – og/eller helt at undlade at bruge sukker.

Bollerne blev igen lavet ‘med alt godt fra gemmerne’, og nu fik jeg brugt mit fuldkornshvedemel op – ha! De blev tilmed bedre end de boller, jeg lavede den anden dag, så det er godt, jeg fik de overskydende med hjem, så der er noget til frokosten på arbejdet i morgen. Jeg lavede dejen om aftenen, lige inden jeg gik i seng, og klaskede bollerne på en bageplade, så snart jeg stod op.

Sagogrød
1 personsagogrød, grød, morgenmad, sagogryn, rørsukker, mælk

25 g sagogryn
15 g rørsukker
2½ dl skummetmælk

Kog ingredienserne ved lav varme – pas på, det ikke brænder på. Jeg tog ikke tid på grøden, men jeg mener, at den fik omkring 15 minutters kogetid – måske endda lidt mindre.

Fuldkornsboller med græskarkerner
ca. 10 store boller
fuldkornsboller, boller, yoghurt naturel, gær, fuldkornshvedemel, havregryn, græskarkerner, rapsolie, hvedemel
4 dl vand
4 dl yoghurt naturel
15 g gær
lidt salt
4 dl fuldkornshvedemel
1 dl havregryn
1 dl græskarkerner
½ dl rapsolie
hvedemel for resten

Hæld vand og yoghurt i en skål og opløs gæren i det. Bland resten af ingredienserne i – undtagen hvedemelet, som du tilsætter til sidst. Sørg for, at dejen er rimelig klæbrig stadigvæk. Stil dejen i køleskab natten over.

Form boller af dejen næste morgen og stil dem på en bageplade, hvor de får lov til at hæve en times tid, inden de ryger i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter.

Hirsegrød og rugmels-hotdogbrød

$
0
0

hirsegrød, grød, morgenmad, hirseflager, rørsukker, hasselnødder, nødderDet næste stykke tid kommer indlæggene nok ikke helt i kronologisk rækkefølge, for vi bruger selvfølgelig en del tid på indflytningen i det nye hus. Men i dag stod den nu på det sidste forsøg i januars benspænd – grød. Jeg havde set mig lun på at prøve hirsegrød, og jeg morede mig en del, da jeg skulle finde opskrift på det, for jeg fandt ud af, at det åbenbart er meget populært til babyer! Derfor måtte jeg også hente inspiration til grøden flere steder, og jeg endte med at brygge denne sammen:

Hirsegrød
1 person

1 dl hirseflager
3 dl vand
1 spsk sukker
hakkede nødder

Hirseflagerne koger møre med vandet – det tager nogle få minutter. Sukkeret røres i, og grøden hældes i en skål, hvor du slutter af med at drysse hakkede nødder over.

Note: Jeg kan godt forstå, hvorfor den bliver brugt til babyer, for der var godt nok ikke megen smag i de hirseflager! Jeg endte med at sætte skålen fra mig og spise lidt knækbrød, for smagen var for kedelig til mig, og konsistensen var lidt for bløbbet, men i princippet kan man nok godt få en hæderlig grød ud af det – så skal der bare bruges flere ingredienser med ‘gods i’.

Vi havde malerdag i dag, hvor vi fik malet stuens loft og vægge samt loftet i soveværelset. Om eftermiddagen fik jeg også dækket det mest af køkkenet af, men inden da indviede jeg både ovn og kogeplader ved at bage hotdogbrød til en omgang frokosthotdogs til vores flittige hjælpere. Jeg havde inden luret lidt på en opskrift på Alletiders Kogebog, men jeg tænkte, det var sjovere at eksperimentere lidt med den, så jeg brugte også noget rugmel, så det kunne mætte og smage af mere.

Rugmels-hotdogsbrød
18-20 stk.
rugmels-hotdogbrød, hotdogbrød, hotdogs, gær, rugmel, hvedemel, rapsolie
50 g gær
5 dl lunkent vand
200 g rugmel
ca. 700 g hvedemel
lidt salt
2 spsk rapsolie

Opløs gæren i vandet, hæld olien i, og bland meltyperne og saltet i dejen. Ælt godt og lad dejen hvile i ti minutter, inden du ælter den igen. Form dem til smalle hotdogbrød og læg dem på en bageplade med en smule mellemrum mellem hvert brød. Lad dem hæve til dobbelt størrelse, inden du pensler dem med vand og bager dem i ovnen ved 225 grader i ca. 10 minutter.

Note: Meget lækre og velsmagende. Vi måtte bruge fingrene til at skille dem ad, så vi kunne putte pølser i, for jeg havde selvfølgelig ikke fået taget en kniv med over i huset, men det gik da fint alligevel.

Tip til risengrød og risalamande

$
0
0

Baghaven i går – sidst på eftermiddagen inden det store snefald

Det er meget få gange i mit liv, jeg har lavet risalamande, for jeg synes, det er ret irriterende at koge risengrød. Hvert år forbarmer jeg mig dog og laver risengrød til gemalen et par gange i løbet af december – mens jeg selv undgår det, for risengrød har aldrig sagt mig noget. Jeg har prøvet at lære at holde af det, for det er jo en simpel og billig måde at lave et måltid mad, og mange elsker det, men jeg er altid endt i en situation, hvor jeg skulle pøse så meget sukker og kanel på, at det kunne være lige meget.

I forbindelse med julefrokosten i går ville jeg dog afprøve et trick, som min mor plejer at bruge, når hun skal lave risengrød. Her starter du med at koge risene i vand, indtil de halvt færdige, og så koger du dem færdige, mens du med jævne mellemrum hælder sødmælk i. Hvis grøden kun skal bruges til risalamande, kan du lige så godt smide en flækket vaniljestang i med det samme.

Jeg brugte metoden i går, og det var væsentlig lettere at koge risengrøden. Der var på intet tidspunkt, at det var i fare for at brænde på – og så smagte det tilmed ganske godt! Ja, jeg dristede mig faktisk til at tage en portion risengrød og spise med fornøjelse i går, og det er jeg selv imponeret over.

I går aftes begyndte det at sne, og det tror jeg, det fortsatte med det meste af natten. Vi vågnede op til store snedriver og fygning her til morgen, og det har sneet helt frem til midt på eftermiddagen, så det har været solide mængder sne, der skulle skovles. Vi var lidt bekymrede for, om aftenens gæster ville kunne komme frem, men meldingen lyder pt på, at de dukker op, så det glæder vi os til! Der er ild i brændeovnen, julemusik på anlægget og om lidt kommer brætspillene frem, og så skal vi ellers hygge os hele aftenen. Det er i det hele taget en pragtfuld weekend, vi har gang i!
Jeg gætter på, at der faldt 15 cm i nat og til formiddag – det er her, billedet er taget

The post Tip til risengrød og risalamande appeared first on Piskeriset på eventyr.

Stikkelsbærgrød

$
0
0

stikkelsbærgrød, grød, dessert, stikkelsbær, rørsukker, vaniljestang, vanilje, majsstivelse

Vi lavede lidt om på planerne for et par dage siden, hvilket betød, at gemalen ikke kunne nå sit morgenmadsprojekt den dag. I stedet snuppede jeg så den portion stikkelsbærrgrød, jeg havde kogt aftenen inden, og spiste med stort velbehag. Jeg elsker frugtgrød, men laver det desværre alt for sjældent, og lige præcis stikkelsbærgrød tror jeg ikke, jeg har fået siden min barndom. Nu hvor vi har egne stikkelsbær, skal jeg dog nok sørge for at få det hver sommer fremover!

Stikkelsbærgrød
1 stor portion

220 g stikkelsbær
2 dl vand
120 g rørsukker
1 vaniljestang
1½ spsk majsstivelse

Stikkelsbærrene skylles og nippes i enderne. Hæld dem i en gryde med vand og rørsukker. Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekornene ud og put i gryden sammen med resten af vaniljestangen. Kog grøden i ca. 10 minutter, til bærrene er helt udkogte, og pisk majsstivelse i, så gryden tykner.

Grøden kan spises varm eller kold med mælk på.

Note: Præcis lige så god som jeg huskede det – få fat i en bakke stikkelsbær og forkæl dig selv med stikkelsbærgrød!

The post Stikkelsbærgrød appeared first on Piskeriset på eventyr.

Boghvedegrød med kokos og hindbær

$
0
0

boghvedegrød, grød, kokosgrød, boghvedegryn, kokosmel, hindbær, hindbærsirup, sirup, honning, chiafrø, vaniljeekstrakt, vanilje, morgenmadMorgenstund har grød i mund… ok, dårligt ordspil, jeg indrømmer det! Men altså – grød er en glimrende morgenmadsspise. Det er (desværre) primært noget, jeg husker at spise i vinterhalvåret, men i anledningen af månedens mikroovnsbenspænd ville jeg lige prøve, hvordan mikroovnen er at tilberede grød i.

Normalt ville jeg overhælde grynene med kogende vand og lade det trække i nogle minutter, inden jeg tilsatte resten af ingredienserne, men da jeg også ville bruge friske hindbær fra haven, var det oplagt at ty til mikroovnen. Så risikerede jeg ikke at mose hindbærrene, når de skulle røres i, men kunne putte bærrene i grøden fra start, inden den skulle varmes op.

Boghvedegrød med kokos og hindbær
1 person

0,75 dl boghvedegryn
0,75 dl kokosmel
2 spsk chiafrø
½ tsk vaniljeekstrakt
1 dl friske hindbær
1 dl vand eller rismælk

Pynt: hindbærsirup eller blomsterhonning

Rør ingredienserne sammen i en skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt skålen i mikroovnen og sæt den på 600 W i ca. 1½ minut. Hæld lidt hindbærsirup eller honning ud over grøden og spis den med det samme.

Note: Denne version er ikke specielt sød, da jeg foretrækker at kunne justere sødmen til sidst med lidt hindbærsirup. Du kan dog vælge at røre lidt sukker i grynene, inden du varmer den op.

The post Boghvedegrød med kokos og hindbær appeared first on Piskeriset på eventyr.


Powergrød med rosiner, kokos og nødder

$
0
0

powergrød, grød, morgenmad, havregryn, hørfrø, græskarkerner, solsikkekerner, mandler, kokosmel, rosiner

Powergrød med rosiner, kokos og nødder
3 personer

2½ dl havregryn
1 spsk hørfrø
1 spsk græskarkerner
1 spsk solsikkekerner
3 spsk mandler
2 spsk kokosmel
3 spsk rosiner
6 dl vand

Ved serveringen:
½-1 tsk revet citronskal
frugt til serveringen
evt. kanelsukker

Bland alle de tørre ingredienser i en gryde. Tilsæt vand og bring det i kog under omrøring. Lad det koge i 3-4 minutter ved svag varme.

Bland det revne citronskal i grøden og fordel den i skåle. Skær frugt i mindre stykker og put det på grøden – evt. sammen med kanelsukker.

Note: Fin og ret mættende grød. En anden gang vil jeg nok hakke mandlerne i lidt mindre stykker, men ellers er det en hurtig og let måde at lave varm morgenmad på.

The post Powergrød med rosiner, kokos og nødder appeared first on Piskeriset på eventyr.

Januar: Grød

$
0
0

Denne måneds tema bliver grød! Derfor lyder januars benspænd således:

“Lav forskellige slags grød mindst to gange om ugen”

Jeg har ikke fastlagt alle temaer endnu, så hvis du vil vide mere om, hvad jeg mener med ‘benspænd’ eller har en idé til et månedstema, så se mere her.

Første forsøg blev boghvedegrød. Jeg fandt en opskrift på gamledanskeopskrifter.dk, som jeg næsten fulgte. I den originale bruges der sødmælk, men jeg ‘kom til’ at købe skummetmælk. Jeg fik først puttet lidt blomsterhonning på, da jeg tog billedet, men jeg så, at flere opskrifter anbefalede mørk sirup, så det tog jeg også lidt af efter fotograferingen – elsker mørk sirup!

Boghvedegrød
1 person
boghvedegrød, grød, boghvedegryn, mælk, morgenmad
4 dl mælk
50 g boghvedegryn
lidt salt

Få mælken langsomt i kog og hæld boghvedegrynene i. Lad det koge ved svag varme under låg og rør ofte i det. Det er klar efter 15-30 minutter.

Note: Grøden smager ikke af så meget, og portionen er ikke så stor, men med lidt mørk sirup går det an. Den vil nok også fungere fint med lidt frugtmos til. Alt i alt en ret harmløs grød, som de fleste bør kunne spise.

Se de forskellige typer grød, jeg lavede i denne måned

The post Januar: Grød appeared first on Piskeriset på eventyr.

Viewing all 17 articles
Browse latest View live